Meditatie

Meditatie

Meditatie is goed voor je fysieke gezondheid en je geestelijke welzijn. Het zorgt voor nieuwe energie, brengt innerlijke rust en is een krachtig middel tegen stress. Al mediteer je maar 10 minuten per dag, je maakt je hoofd leeg en laadt op.

Een meditatie kan 1 op 1 plaatsvinden, maar ook is het mogelijk om dit met een kleine groep te realiseren. Denk hierbij aan geleide meditatie, klankschaal healing in combinatie met meditatie of ontspannende meditatie. Ook voor mensen die dit nog niet eigen zijn is dit een mooie manier om kennis te maken met mediteren.

De basis van mediteren is goed ademhalen en tijd en rust nemen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar meestal in de praktijk vergeet men dit te doen. Dit kan komen door ingrijpende gebeurtenissen, spanningen in je lijf of stress van buitenaf. Wat we altijd doen is rustig beginnen, rustig aan opbouwen en leren mediteren. Vergeet niet: alles is goed.

 

10 MEDITATIETIPS OM MEER UIT JE MEDITATIE TE HALEN
Mediteren is voor iedereen en iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik mediteer nu een aantal jaren en probeer dit zelf iedere ochtend te doen. Niet alleen 's ochtends, maar ook ‘s avonds in bed heb ik mijn ‘meditatie’ routines. Routine klinkt misschien ‘zwaar’, maar als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren is het dat ‘self-discipline’, ‘self-love’ is.

Tip 1: Zorg voor een rustige omgeving
Tijdens het mediteren richt je je even helemaal op jezelf. Maak de ruimte waarin jij mediteert een 'peaceful place', zonder afleidingen. Een rustige omgeving straalt een ontspannen sfeer uit. Ik mediteer meestal in mijn praktijk, omdat dit de meest rustige en ‘eigen’ ruimte is in het huis. Ik doe dit met een gesloten deur, zo weten de andere gezinsleden dat het even ‘mijn moment’ is. 

Tip: zorg dat je eerst je bed opmaakt, kasten dicht doet en er geen rommeltjes in de (slaap-)kamer liggen. Mijn meditatiekussen ligt standaard in deze kamer en ik heb een klein kastje staan dat als altaartje dient. Een kaars, een mooie bloem, een boeddha beeldje, chakra steentjes, foto’s en nog wat dingen die voor mij waardevol zijn staan netjes uitgestald op dit kastje.

Tip 2: Gebruik een meditatiekussen
Bij een zittende meditatie is comfort en lichaamshouding heel belangrijk. Een wat langere tijd stilzitten kan voor kleine pijntjes zorgen die je uit jouw concentratie kunnen halen. Deze afleiding is natuurlijk niet de bedoeling tijdens het mediteren en daarom is het fijn om een meditatiekussen te gebruiken.

Op een meditatiekussen kun je op een juiste manier in de lotushouding of de kleermakerszit zitten zonder afgeleid te worden door lichamelijk ongemak. Je zitbotten, rug- en nekwervels hebben een betere uitlijning als je op een goed meditatiekussen zit, dat gevuld is met boekweit kaf.

Tip 3: De kracht van herhaling
Mijn derde tip heb ik bij mijzelf en bij veel mensen om me heen ervaren. De kracht van herhaling is zeker van toepassing bij mediteren! Een gouden meditatie-regel is dat je beter elke dag 10 minuutjes kunt mediteren in plaats van 1x per week een uur.

Met meditatie train je namelijk je hersenen. Hersenen leren het beste als je iets steeds weer herhaalt. Op een dieper niveau ontstaat door herhaling een nieuwe gewoonte en dat zorgt ervoor dat je steeds gemakkelijker en dieper mediteert. Oefening baart kunst, welke meditatie techniek je ook toepast.

Tip 4: Voordelen van muziek of een meditatie met begeleiding
Soms kan ik moeite hebben met de stilte. Ik ben sneller afgeleid en ben binnen een minuut alweer mijn boodschappenlijst aan het doornemen in mijn hoofd. Dat zijn momenten dat ik wat extra hulp kan gebruiken om de focus te houden. Rustige instrumentale (meditatie) muziek kan dan een uitkomst zijn. Steeds als ik ga dwalen met mijn gedachtes, breng ik mijn aandacht weer terug naar de klanken van de muziek.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld op YouTube veel meditatievideo's te vinden waarbij je door een stem begeleid wordt. Op deze manier krijgt je mind, die afdwaalt naar dagelijkse bezigheden en zorgen, minder ruimte. De stem en instructies zijn op de voorgrond aanwezig en dat maakt het veel lastiger om afgeleid te worden.

Tip 6: Gebruik een oogkussen voor een diepere ontspanning
Effecten van buitenaf, zoals licht, kunnen een nadelig effect hebben op het bereiken van een diepere ontspanning. Mocht jij hier last van hebben, dan is het erg fijn om een oogkussen te gebruiken.

Dankzij een zacht kussentje op jouw ogen zul je het gevoel hebben dat je even helemaal in je eigen wereld bent. Als ik liggend mediteer gebruik ik een oogkussentje met lijnzaad en lavendel. Als ik zittend mediteer dan gebruik ik een oogmasker met een bandje, zoals je die ook wel eens ziet in het vliegtuig.

Tip 7: Kalmeer je zintuigen met rustgevende geuren
Geur is erg persoonlijk, de een vindt het prettig tijdens mediteren, de ander niet. Een aantal geuren staan bekend om de ontspannende werking zoals lavendel, sandelhout en vanille. Deze type geuren helpen bij een diepere ontspanning.

Je kunt hiervoor wierook gebruiken. Als je de rook van wierook niet fijn vindt, dan zijn geurkaarsen, waxmelts of geurolie (bv in een diffuser) natuurlijk een goed alternatief.

Zelf steek ik graag mijn aromatherapie kaarsen aan. Elke kaars heeft zijn eigen geur die afgestemd is op de betreffende intentie en chakra. Bovendien staan de kaarsen mooi op mijn altaartje en de vlam kan een focuspunt zijn tijdens mediteren.

Tip 8: Draag comfortabele kleding voor meditatie
Lekker zittende kleding tijdens meditatie is écht aan te raden. Je kunt je voorstellen dat een stugge broek met een strakke band niet mee zal helpen aan de ontspanning. Kies daarom voor kleding waar jij je ‘thuis’ en vrij in voelt. Dat kan een losse joggingsbroek zijn met een simpel shirt, met een comfy vest om lekker in weg te kruipen.

Zorg ook dat je je warm kleedt. Tijdens de diepe ontspanning die je bereikt bij het mediteren gaat het lichaam op een laag pitje. Hierdoor kun je het sneller koud krijgen, wat jou weer uit je ontspanning kan halen.

Tip 9: Creëer een ‘cocon’ met een omslagdoek of deken
Naast lekker zittende kleding gebruik ik graag een omslagdoek of deken. Sla deze om je heen en creëer zo je eigen ‘cocon’. Dit kan je helpen bij het afsluiten van de omgeving. Je kunt hiervoor van alles gebruiken, bijvoorbeeld een grote sjaal, een fleecedeken of omslagdoek. Zorg er wel voor als je iets om je heen slaat, dat je houding goed rechtop blijft. Je kunt de neiging hebben om hier in weg te kruipen en je rug en schouders te bollen.

Tip 10: Sluit je meditatie rustig af
Tot slot een tip die van toepassing is na je meditatie, met name als je deze ‘s morgens doet. Het is belangrijk om niet direct je dag in te ‘vliegen’. Probeer na een sessie de rust die je hebt gevonden tijdens het mediteren vast te houden. Omschakelen kost tijd, gun jezelf die tijd.