Aromatherapie / Essentiële oliën

Wat is aromatherapie?

Iedereen heeft wel eens gehoord van aromatherapie, maar niet iedereen weet wat aromatherapie is. De meeste mensen denken bij aromatherapie aan wellness en lekkere geurtjes. Dit klopt, maar het is veel breder dan dat. Zo worden essentiële oliën al jaren toegepast ten behoeve van cosmetische doeleinden, als smaakstoffen in de voedingsindustrie en voor verschillende therapeutische doeleinden in de reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Maar wat is aromatherapie nu eigenlijk? Waar komen essentiële oliën vandaan? En wat doen ze?

Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid met behulp van essentiële oliën. De levenskracht die in deze oliën verzameld is, wordt als het ware op de patiënt overgedragen en zal bijdragen aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in zijn of haar lichaam. Iedere olie is in zekere mate antiseptisch en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, die zich richten op één of meer organen en/of aandoeningen. Het gaat hierbij om een selectief proces, waarbij uitsluitend schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke en nuttige bacteriën ongemoeid blijven. Dit vormt een scherp contrast met vele, langs synthetische weg geproduceerde geneesmiddelen, die weliswaar eveneens schadelijke bacteriën doden, maar daarbij tegelijkertijd een groot aantal onschadelijke en wellicht voor het lichaam nodige bacteriën meenemen. Het gebruik van essentiële oliën zal dan ook, bij het juiste gebruik, zelden neveneffecten tot gevolg hebben. Essentiële olie wordt door het lichaam opgenomen via inhalering, de huid of de slokdarm en verlaten het lichaam vervolgens weer via de huid, de urine of de ontlasting.

 Toepassingen aromatherapie

De mens heeft altijd al geurende planten gebruikt in eten en drinken voor hun smaak en specifieke eigenschappen zoals het conserveren van voedsel. Ook essentiële oliën worden gebruikt in de voedingsindustrie. Enkele druppels zuivere essentiële oliën kunnen je eten en drinken smakelijker maken, denk aan enkele druppels sinaasappel in cakebeslag.

In de geneeskunde worden essentiële oliën gebruikt om hun ontsmettende, genezende en evenwicht brengende eigenschappen. Verder worden essentiële oliën natuurlijk als geurmiddel gebruikt en in cosmetische producten voor hun huidverzorgende eigenschappen. Ontsmettende zalven worden vaak verrijkt met tea tree, eucalyptus of den en bijvoorbeeld hoestdrankjes met tijm. En wat te denken van een lekker lavendel bad ter ontspanning. Mensen gebruiken deze oliën ieder op zijn of haar eigen manier.

De werking van geuren op de menselijk emoties kunnen zijn: kalmerend, concentratie bevorderend, opwekkend, eetlust bevorderend, ontspannend en emotieversterkend.

 

Bekijk hier onze aromatherapie producten.